Нов вирус - Петя - AB Studio

Нова вирусна атака бързо превзема света. Правителствени агенции и бизнеси са ударени от разновидност на Ransomware вируса, кръстена Петя. Това е зловреден софтуер, който превзема важните файлове на компютърната система, след което иска от жертвата да плати 300 долара в биткойн, за да възстанови достъпа до тези файлове.

 

Новият вирус, идентифициран от фирмата за компютърна сигурност и защита Bitdefender, наречен още и Златно око (GoldenEye), има два слоя на криптиране. Той заключва както файловете, така и файловата система на компютъра.

 

Зловредният код принуждава инфектирания компютър да се рестартира още щом вирусът е инсталиран, така че бъдете подканени да платите възможно най-скоро. Някои от специалистите твърдят, че във вируса има и скрит троянски кон, който краде потребителски имена и пароли на жертвите.

 

Това е втора глобална атака за последните два месеца.  Тя се случва след атаката на WannaCry, която порази над 200 000 компютъра и блокира болници, банки, университети и други важни институции. Също както WannaCry, атаката на Петя засяга единствено компютри с Windows операционна система.

 

Горещо препоръчваме обновяване на компютъра Ви до последния Windows ъпдейт. А при нужда от съдействие, не се притеснявайте да потърсите някой от нашите компютърни специалисти. Ние от АБ студио сме винаги насреща!

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *